Hrvatska

Agencije za javnu sigurnost Georgije koriste NEXEDGE® NXDN


 

Prije četiri godine, šerifov ured McDuffie County (Georgia) odabrao je digitalni Kenwood Communications NXDN radio sustav koji zamjenjuje konvencionalni analogni sustav. Od tada se tehnologija proširila na nekoliko subjekata javne sigurnosti.

„Prešao sam s korištenja licitiranog sustava s tri područja na digitalni sustav jednog područja, pa je to bio veliki porast pokrivenosti i jasnoće“, izjavio je Tracy Neal, direktor za komunikacije u šerifovom uredu McDuffie County.

Sustav je povećao pokrivenost u područjima gdje je prethodno bilo teško upravljati ručno. Osim toga, Neal je rekao kako je sigurnost, uz cijenu i značajke bio odlučujući faktor.

„Jedan od najvećih razloga zašto smo se riješili licitiranog sustava bili su troškovi upravljačkih krugova i drugi troškovi za upravljanje sustavom, kao i pitanja pouzdanosti upravljačkih krugova ukoliko dođe do oluje ili kiše, jer bismo često imali problema i gubili signal na području. Novac koji smo ulagali u mjesečne naknade za kontrolni krug iskoritili smo za financiranje digitalnog sustava“, rekao je.

Digitalni prijelaz je u tijeku. Ured je nedavno implementirao AVL softver u svim patrolnim automobilima koristeći NXDN. „Velika je pomoć vidjeti gdje su jedinice u bilo kojem trenutku za sigurnost policajaca i učinkovitost odaziva“, rekao je Neal. McDuffie County ima 259,8 četvornih kilometara i 28.200 stanovnika.

I dok su šerifov ured i Policijska uprava Thomson potpuno digitalni, druge agencije rade s analognim sustavima NXDN. „Pokušavamo upravljati svim našim agencijama u potpuno digitalnom smjeru“, rekao je Neal. Neal nadgleda šerifa i komunikacije javne sigurnosti, kao i 9-1-1 centar. Odjel također osigurava otpremu u susjedan okrug koji je potpuno digitalan s NXDN-om.

„Pokušavam sve naše agencije standardizirati na NXDN“, rekao je. „I dalje održavamo analognu platformu koja se nalazi uz njega u svrhu interoperabilnosti za neke od državnih agencija koje su na analognom VHF-u.“

Odjel ima analognu opciju u patrolnim automobilima, prijenosnim računalima i dispečerskim konzolama. „Imamo analogni repetitor koji su svi imali prije nego što su se prebacili na NXDN, tako da smo uzeli taj kanal i ostavili ga analognim i napravili sekundarni kanal koji je postao naš primarni digitalni“, rekao je. „Jednostavno smo ih prebacili da ne bismo morali reprogramirati novi analogni kanal jer smo već imali onaj koji smo koristili“.

Kada je Neal počeo istraživati digitalne tehnologije za šerifov ured, uzeo je u obzir MOTOTRBO od Motorola Solutions-a jer veći susjedni okrug koristi taj sustav. Međutim, McDuffie County već je koristio Kenwoodove proizvode na konvencionalnom analognom sustavu pa je prijelaz na NXDN zahtijevao da se samo nadogradi nekoliko repetitora, umjesto da trebaju kupiti svu novu opremu. To je omogućilo okrugu prijelaz vlastitim tempom. „Neke smo provodili mješovito, tako da smo mogli malo po malo prijelziti na digitalni sustav“, rekao je.

Ali neki ljudi u industriji kažu da Projekt 25 (P25) treba biti jedina tehnologija koju koristi javna sigurnost. „Jedini digitalni standard za javnu sigurnost je P25 i većina Odjela za domovinsku sigurnost (DHS) dodjeljuje potpore za digitalne radio uređaje P25“, rekao je John Johnson, stručnjak za radio-komunikacije javne sigurnosti. „Javna sigurnost i proizvođači proveli su puno vremena i novaca na razvoj standarda P25. Zašto onda prodavači guraju druge digitalne tehnologije, osim P25? Razlog je cijena i vlasničke tehnologije koje obvezuju kupca na jednog prodavača. Ako bi proizvođači prodali P25 tehnologiju za istu cijenu ili manje, P25 bi bio u uporabi u više odjela.“

Kako bi izbjegli probleme interoperabilnosti s okolnim okruzima, okrug koji upravlja Motorolinim trunked sustavom stavio je jednu NXDN kontrolnu stanicu u svoj dispečerski centar, koji premošćuje trunked sustave. Obližnji okrug također je kupio NXDN mobilni uređaj za svoj dispečerski centar.

„Bili smo prvi šerifov ured u Georgiji da upotrebljavamo NXDN i od tada se proširilo poput požara", rekao je. Sada postoje digitalni NXDN sustavi u uporabi u Grovetownu (Georgia) i 9-1-1 centru u Tattnall County (Georgia).“

„NXDN, kao i sve digitalne LMR tehnologije koje koriste agencije za javnu sigurnost, mogu pružiti bolju kvalitetu zvuka i pokrivenosti“, rekao je Steve Macke, glavni konzultant Advent-a. „Proces selekcije često puta utječe na ukupnu cijenu vlasništva, posebno za ruralne okruge. Najvažniji aspekt implementacija novih digitalnih tehnologija je koliko je dobro dizajniran da zadovolji potrebe korisnika i da je razvijen korištenjem najbolje prakse . Zato što se policajci ili vatrogasci moraju osloniti na tu bežičnu vezu kada im najviše treba.“