Hrvatska

Kako NEXEDGE® održava centar grada Exeter sigurnim od kriminala


 

„Naš je cilj osigurati da Exeter bude siguran, dobrodošao i živahan u ponoć, kao što je u osam sati ujutro.“

Anthony Couch, menadžer poslovnog kriminala Exetera i arhitekt Exeter Business Against Crime (EBAC) inicijative nam govori o tome kako NEXEDGE® trunked digitalna dvosmjerna radijska mreža pomaže u očuvanju sigurnosti centra grada.

Od uvođenja od strane Exeter City Center Management Partnership-a u 2005. godini kao dio programa Association of Business Crime Partnerships, zahtjev za pridruživanjem Exeter Business Against Crime (EBAC) inicijative dosljedno se proširio i uključuje trgovine, pubove, restorane, parkirališta i policiju koji djeluju u središtu grada.

Uz populaciju od oko 120.000, sveučilište u top 10 sveučilišta, odlične cestovne, željezničke i zračne veze i regionalne investicije, Exeter je jedan od deset najprofitabilnijih lokacija za poslovanje.

U užurbanom, povijesnom centru grada nalazi se više od 130.000 kvadratnih metara maloprodajnog prostora, čiji je najveći dio smješten odmah kod High Street-a, sa svojim produžetcima na Fore i Sidwell Street i područjima neposredno oko njih u rimskim zidinama. Osim toga, tu je oko 280.000 m² uredskih prostora koji u kombinaciji s maloprodajom, kafićima, restoranima i barovima pružaju više od 20.000 radnih mjesta u središtu grada.

Uz sve što nudi Exeter, nije iznenađujuće da The Telegraph u članku od 5. prosinca 2011. godine, rangira Exeter na trećem mjestu u Top 10 mjesta za kupnju nekretnina u Velikoj Britaniji.

Anthony Couch, Exeter Business Crime Manager

Anthony Couch, bivši je pilot Royal Air Force-a i komercijalni pilot koji se 2005. godine pridružio Exeter City Center Management Partnership-u kako bi završio planiranje i implementaciju EBAC inicijative. Jedan od njegovih glavnih zadaća u stvaranju infrastrukture za EBAC bio je uspostaviti strategiju zaštite i javne sigurnosti koju podržava pouzdana komunikacijska mreža, uključujući učinkovite procese i protokol. Komentira: „Moj je posao osigurati sigurnost radnika, kupaca i posjetitelja i da rade s tvrtkama i policijom kako bi centar grada bio oslobođen zločina i antisocijalnog ponašanja.“ U vrijeme kada je EBAC inicijativa pokrenuta 2006. godine, PMR Products Chepstow ugradili su Kenwood trunked analognu radijsku mrežu, povezanu s vlastitim programom SafetyNet, kako bi pokrili početno područje EBAC-a.

 

Inteligencija, svjesnost i isključenje

Anthony nastavlja: „Strategija EBAC-a za smanjenje kriminala temelji se na tri glavne teme – inteligencija, svjesnost i isključenje. Započnimo s inteligencijom – sada imamo preko 250 NEXEDGE® prijenosnih digitalnih radija raspoređenih članovima diljem centra grada na svim ključnim lokacijama. Njihovi operatori, bilo da se radi o maloprodaji, baru ili sigurnosnim timovima, pružaju našem kontrolnom centru stalan tok podataka, identificirajući kradljivce, sumnjive pakete, prijeteće ponašanje i one koji ometaju užitak u centru grada.

Sljedeća je svjesnost gdje dijelimo prikupljene podatke s našim članovima i proširenim dionicima, uključujući i policiju.

Exeter City Centre

Na našim dvomjesečnim sastancima objavljujemo i distribuiramo album poznatih prijestupnika i osumnjičenih članova – to služi za zadržavanje članova angažiranih u inicijativi, no još je važnije omogućiti im upozoravanje putem radija ako se poznati prijestupnici ili osumnjičenici vide na tom području te da budu oprezni.

Naši članovi rade jedni s drugima i bave se mnogim incidentima u smislu prevencije i smanjenja kriminala, uključujući policiju samo u slučajevima kada je potrebna dodatna pomoć ili uhićenje.

I na konačnu temu, isključenje. Kada smo dobili dokaze o ponovljenim pokušajima krađe ili provođenju antisocijalnog ponašanja, vodimo slučaj na sud i tražimo nalog za isključenje –  zabranjujući pojedince iz određenih trgovina ili područja središta grada.“

Čini se da EBAC strategija funkcionira s nalozima isključenja, no stvarni pokazatelji uspjeha mogu se vidjeti u sve većem broju posjetitelja gradskih trgovačkih područja, restorana i barova te investicije u središte grada od 200 milijuna funti za otvorenje 50.000 m2 shopping centra Princesshay 2007. godine.

Ova je bila najveća pojedinačna investicija za regeneraciju u Exeterovoj povijesti i povezala je Land Securities kao partnera gradskog vijeća Exetera u živahnom centru grada koji je dodatno pojačao svoj ugled kao glavni grad regije.

Naravno, u smislu održivosti, od vitalne je važnosti daljnje kapitaliziranje bogate kulturne baštine grada, prometnih veza i komercijalnih prilika u jednakoj mjeri, a strategija EBAC-a i gradskog plana uspješno su to dostavili tijekom proteklog desetljeća i s otvorenjem John Lewis-a od 6.000 m2 2012. godine, stvarajući 300 novih radnih mjesta u središtu grada, izgleda da će nastaviti u budućnosti usprkos globalnim gospodarskim neizvjesnostima.

Čini se da je to sve izgledalo savršeno kod razvoja grada, no u četvrtak, 22. svibnja 2008. godine, u Exeteru se dogodio neočekivani teroristički čin koji je zauvijek promijenio način na koji gradski centri u Velikoj Britaniji upravljaju svojim planiranjem intervencija i oporavkom od katastrofe.

U 12:50, 22. svibnja 2008. godine, Nicky Raymond Reilly (sada poznat kao Mohamed Abdulaziz Rashid Saeed-Alim), 22-godišnji muškarac iz Plymoutha pokušao je izvršiti samoubilački bombaški napad iz WC-a kafića i restorana Giraffe u Princesshayu.

Srećom, pokušaj nije uspio jer je detonator uređaja eksplodirao bez paljenja glavnog uređaja, uzrokujući štetu restoranu, ali bez ozljeda javnosti, osim samog počinitelja.

Policija je odmah pozvana na mjesto zločina i evakuirala ljude od neposredne blizine. Kordon je izvorno bio ograničen na područje Princesshay, ali kasnije je proširen kako bi pokrivao cijeli centar grada, od dna High Streeta do Sidwell Streeta. U blizini kafića pronađen je još jedan uređaj, ali ga je onemogućio tim za odlaganje bombe.

U vrijeme bombardiranja prve osobe koje su odgovorile bile su članice EBAC inicijative koja je pomogla u evakuaciji tog područja, Anthony Couch govori: „Mobilne telefonske mreže nisu bile u funkciji i naše jedino sredstvo koordinacije aktivnosti i prikupljanja informacija bio je Kenwood dvosmjerni radio sustav koji povezuje naš centar za kontrolu CCTV-a sa sigurnosnim osobljem na terenu; kako nismo planirali ovakav događaj, incident nam je dokazao produljenu vrijednost naše EBAC inicijative, našeg komunikacijskog protokola i mogućnosti dvosmjernog radija u ovim izuzetnim situacijama.“

 

Nastavak posla

Grad se vratio na posao sljedećeg dana sa svim trgovinama otvorenim uz izuzetak Giraffe kafića. Ovaj incident potaknuo je sveobuhvatni pregled planova za slučaj nesreće i planova oporavka od katastrofe s posebnim naglaskom na brzu evakuaciju velikog broja ljudi na sigurna područja.

Teroristička prijetnja 2008. godine bila je izuzetna, no naučene su lekcije i započela su daljnja ulaganja u sigurnosnu infrastrukturu u gradu.

Exeter je uložio u jednu od najopsežnijih operacija CCTV-a u Ujedinjenom Kraljevstvu koja obuhvaća sve ključne točke u središtu grada. Cijeli sustav je temeljen na optici i evoluirao se i razvio uz regeneraciju grada. Centar za nadzor gradskog vijeća Exetera svakodnevno ima iskusne operatore u modernoj i potpuno opremljenoj kontrolnoj sobi s radio komunikacijskim vezama s članovima EBAC-a i izravnim priključcima na hitne službe. Richard Radmore je viši kontrolor s više od deset godina iskustva sa sposobnošću uočavanja osumnjičenika kada uđu u centar grada i instinktom za predviđanje incidenata.

Podijelio je svoje mišljenje o EBAC inicijativi: „Bez sumnje, EBAC je napravio značajnu i pozitivnu razliku u iskustvu posjetitelja grada. Inicijativa se neprimjetno integrirala s postojećom CCTV operacijom i dala nam sredstva za učinkovitije djelovanje u sprječavanju i smanjenju kriminala. U središtu grada imamo više od 130 kamera, s preklapajućim vidnim poljem kako bismo mogli pratiti kretanje bez praznina pokrivenosti. U mnogim smo slučajevima mogli raditi s članovima EBAC-a na terenu putem radio sustava NEXEDGE® kako bismo koordinirali sigurnosne mjere i upozorili ih i policiju na situacije koje pratimo. Rekao bih da su, dok smo s našim kamerama sposobni pokriti velika područja, članovi EBAC-a oči i uši grada.“

 

 

 

Od novijih situacija kojima treba upravljati je 13 šatora u kojima se nalazi grupa koja sebe zove "Okupirati Exeter" koji su postavili kamp na terenu Exeterske katedrale, nakon demonstracija izvan crkve Sv. Pavla u Londonu, što je prisililo zgradu da se zatvori prvi put od Blitza.

Iako su mirni prosvjednici koji se brinu da ne oštetite područje, oni ipak predstavljaju izazov za sigurnost centra grada zato što drugi članovi zajednice možda ne dijele njihovo mišljenje ili metode. Katedrala je smještena u srcu grada, na maloj udaljenosti od glavnih trgovačkih područja te je stoga uočljiva i po danu i po noći.

„Sigurnost je, naravno, bila pojačana te radeći s policijom i dalje pazimo ako nastupe neki incidenti“, napominje Anthony Couch.

Nicola Harget, voditeljica poslovnog razvoja PMR Products, izjavila je: „EBAC inicijativa Exetera Citya bila je prva od klijenata PMR Products-a za nadogradnju na NEXEDGE® digitalni dvosmjerni radio sustav. Novi sustav temelji se na iskustvu koje smo stekli uz Kenwoodov analogni sustav instaliran 2006. godine zajedno s našim SafetyNet-om. NEXEDGE® digitalni sustav pruža značajna poboljšanja u rasponu, pokrivenosti i osigurava EBAC-u fleksibilnost za ugradnju dodatnih korisnika i grupa.“

 

Proširena pokrivenost i jasnoća digitalnog sustava

Anthony Couch je dodao: "Vrlo smo zadovoljni izvedbom novog digitalnog sustava s njegovom proširenom pokrivenošću i jasnoćom. Ali ono što je učinkovitije u operativnom smislu je mogućnost "emitiranja" poruke svim korisnicima ili korisničkim skupinama i raspolaganje otvorenim grupama i hitnim kanalima. Ručne prijenosne radio jedinice pokazale su se izdržljivima i životni vijek baterije je dobar“, nastavlja: „Veliki sam obožavatelj PMR Products SafetyNet radio programa za upravljanje koji pruža dodatnu sigurnost i operativno poboljšanja na našoj radijskoj mreži, uključujući snimanje glasa i označavanje, status uživo svih radija u uporabi, anketiranje pojedinačnih korisnika i daljinsko blokiranje i ponovno uključivanje radio stanice.“

EBAC-ov NEXEDGE® sustav od tri kanala pruža jedan opći otvoreni kanal, drugi za sigurnu komunikaciju i tekstualne poruke, a treći za komunikaciju u i oko shopping centra Princesshay.

 

 

Sustav SafetyNet Management instaliran je na dva kontrolna računala, jedno u upravnom odjelu EBAC-a, a drugo u CCTV kontrolnom centru grada

     

 

Sustav NEXEDGE® u potpunosti je ugrađivao PMR Products u travnju 2010. godine i uključuje dvije NXR-800 bazne repetitorske jedinice, šest mobilnih uređaja NXR-800E, više od 240 prijenosnih radio uređaja (neke s tipkovnicama) i dvije fiksne antene za pružanje maksimalne pokrivenosti svih glavnih područja obuhvaćenih članovima EBAC-a.

 

Siguran i živahan centar grada Exeter