Hrvatska

Pouzdane komunikacije u hidroelektrani i tvornici taljenja Rio Tinto Alcan


 

Jedan od najopsežnijih Kenwood NEXEDGE® digitalnih radio sustava završio je Brabourne Communications za Rio Tinto Alcan.

Smješten u podnožju Ben Nevisa u Škotskom visočju, posljednja je preostala tvornica aluminijskog taljenja u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tvornica Rio Tinto Alcan (RTA) u Lochaberu pridonosi preko 8 milijuna funti godišnje u gospodarstvo Škotskog visočja i zapošljava 180 ljudi, što ga čini jednim od najvećih poslodavaca privatnog sektora u regiji.

Talionica pretvara korund u aluminijske ingote (poluge), industrijski proces koji je i opasan i energetski intenzivan. Ključ za kemijsku reakciju potreban za pretvaranje korunda u metalni aluminij je pokretanje električne struje kroz kriolit/korund mješavinu.

Ogromna količina snage potrebna je za proizvodnju aluminija, zbog čega se tvornice taljenja obično nalaze u područjima gdje je lako dostupna pristupačna, održiva električna energija.

 

Iza Lochaber talionice je hidroelektrana od 70 MW sagrađena u tri faze između ranih 1920-ih i sredine 1940-ih.

Iskorištava niz glavnih rijeka, uključujući Mashie, Pattack, Spean i Spey.

Voda iz Speya teče u Laggan, a potom u Treig, oko 50 km od tvornice. Od tamo, tunel od 24 km promjera 4,6 m prolazi od Loch Treig i izlazi na strani Ben Nevisa u dubinsku komoru od 73 m, oko 183 m iznad talionice koja je povezana preko 5 čeličnih cijevi.

 

 

Hidroelektrana je bila podvrgnuta investiciji od 45 milijuna funti između 2008. i 2012. kako bi se poboljšala energetska učinkovitost, povećavajući potrošnju potpuno obnovljive energije i outputa proizvodnje. Elektrana osigurava potrebnu energiju za taljenje s čistom, samoizgrađenom hidroelektranom, dok se proizvodni učinak povećao s 43.000 na 48.000 tona godišnje.

 

Siguran rad i održavanje hidroelektrane i talionice predstavlja jedinstven izazov.

Neispravne radio komunikacije čine sastavni dio okosnice RTA politike zaštite zdravlja i sigurnosti u i oko tvornice. Njihov idealan radio komunikacijski sustav omogućio bi fleksibilnost koja je potrebna i koji je lako konfigurirati da podržava niz aplikacija.

RTA je također odgovorna za održavanje građevinskih radova između elektrane i talionice koja uključuje redovite provjere cjevovoda na raspoređenim ulazima.

 

Brabourne Communications Ltd (BCL) iz Derbya imali su zadatak ponuditi sustav koji bi osigurao pouzdane komunikacije na području, uključujući lone worker, man-down i druge sigurnosne značajke.

Sustav bi također trebao uključivati telefonske veze kako bi se smanjio obujam skupe i neučinkovite uporabe mobilnih telefona na području.

Rješenje širokog područja trebalo je uključiti uporabu širenja dometa prijenosnih repetitora, automatsko praćenje vozila, SCADA i CCTV aplikacije.

Kako su inženjeri za održavanje često radili na vrlo udaljenim područjima, pouzdan lone worker i man-down sustav bio je visoki prioritet.

 

SmeltingNakon iscrpne analize dostupnih tehnologija, pokazalo se da je Kenwood NEXEDGE® digitalni sustav najprikladnije rješenje.

Osigurao je besprijekornu digitalnu i analognu platformu sa svojim analognim/digitalnim mješovitim načinom rada (važno je uzeti u obzir da RTA koristi analogne i digitalne uređaje), a Kenwood je mogao ponuditi niz aplikacija koje troškovno učinkovito ispunjavaju njihove zahtjeve.

Za taljenje, NEXEDGE® digitalna trunked mreža omogućuje glasovnu komunikaciju i omogućava RTA da prema potrebi rekonfigurira putem upravitelja sustava kako mreža raste, uključujući instalaciju drugog područja na drugoj hidroelektrani tvrtke Kinlochleven.

Širokopojasna mreža djeluje kao konvencionalni analogni sustav i koristi tri područja između Fort Williama i Spey.

Ovo rješenje pruža nosilca SCADA-e i CCTV-a, dok microwave veza dovršava povezanost s talionicom od područja Fort William.

Upotrebljavanje zajedničke terminalne opreme za analogne/digitalne i konvencionalne/trunked operacije čini sustav jednostavan za korištenje i održavanje. Još jedna prednost sustava je da migracija između različitih elemenata sustava olakšava obuku i uklanja zbunjenost korisnika.

 

Sustav će također značajno smanjiti troškove pregleda ulaza u plinovod i povećati sigurnost radnika RTA.

Druga faza projekta će biti instalacija opreme za nadzor na svakom Rio Tinto Alcanulazu. To će obuhvaćati kontejnere koji će sadržavati elektranu i pripadajuću opremu. Kada se instalira, razina vode i brzine protoka pri svakom ulazu mogu se nadzirati daljinski, dok će CCTV osigurati slike kako bi procijenili potrebu za održavanjem. Planira se da će ova faza uključivati BLC Fire Alarm Warning System (FAWS) na trunked mrežu kako bi se osigurao potpuno umreženi sustav protupožarnog alarma uz dodatnu korist prikazivanja poruka izravno na prijenosne radio stanice, što omogućuje osoblju učinkovito i istog trena upravljanju bilo kakvim događajima kako nastaju.