Hrvatska

Mal-Tel (Mal-Tel Communication Sdn Bhd), Malezija


 

Mal-Tel Communication Sdn Bhd (Mal-Tel) od 1999. godine pruža usluge radiokomunikacija javnom i privatnom sektoru u Maleziji. Dodali su analogni LTR trunking sustav 2001. godine, a sada se usredotočuju na digitalna rješenja – val budućnosti. Kenwood NEXEDGE® predstavlja najnapredniju profesionalnu digitalnu trunked radio uslugu (DTRS) koju Mal-Tel nudi operatorima mreža i krajnjim korisnicima. Glavna prednost javnim i privatnim korisnicima mreže jest mogućnost migracije iz trenutnog analognog sustava na širu, bolju i jasniju uslugu NXDN®, koja zadovoljava zahtjeve spektra za danas i sutra.

 

 

Planiranje digitalne budućnosti

Da bi se osiguralo da budući zahtjevi radiokomunikacija u Maleziji budu ispunjeni, vlada pozajmljuje pomak u industriji od analognih do digitalnih tehnologija. 14. srpnja 2010. objavljena je službena obavijest Malezijske Komisije za multimediju i komunikacije (MCMC), regulatora zemlje za spektar upravljanja, navodeći da će javna trunking mreža prijeći s 800 MHz na frekvencijski pojas UHF 410-430 MHz do prosinca 2015. godine. Jedan od ciljeva je riješiti problem zakrčenosti u pojasu 800 MHz, koji će od 2015. biti dodijeljen LTE-u (3GPP Long Term Evolution), novom standardu koji mobilnim telefonima omogućuje da imaju koristi od bežičnih podataka velike brzine komunikacija.

 

Pronalaženje najpovoljnijeg rješenja

Budući da je gotovo 80% analognih pružatelja radijskih usluga u Maleziji trenutačno poslovalo u spektru 800 MHz, zakrčenost je neizbježna. Najčešći problemi s kojima se suočavaju korisnici su propušteni pozivi, nejasnoće i degradirana kvaliteta zvuka. U želji da svojim klijentima pruži bolju uslugu, bez ikakvih poteškoća, Mal-Tel je pregledao najnovije digitalne tehnologije. I njihov zaključak je da je Kenwood NEXEDGE® sustav najpovoljnije rješenje.

 

Zadovoljavanje ključnih kriterija

Što su onda bili najvažniji razlozi za Mal-Telov izbor? Prvo, bilo je ključno da ova digitalna radijska tehnologija može raditi na 12.5kHz i 6.25kHz uskopojasnim frekvencijama, što ga čini 2 do 4 puta učinkovitijim od trenutne 25kHz analogne mreže. Još jedan prioritet bio je kvaliteta zvuka, a zahvaljujući najsuvremenijoj tehnologiji kompresije zvuka AMBE+2™ vocoder, NEXEDGE® nudi vrhunsku jasnoću pri različitim jačinama signala, čak i na rubnim područjima. Naravno, bilo je i drugih natjecatelja, ali na primjer TETRA bi zahtijevala mnogo više baznih stanica kako bi se osigurala istu pokrivenost kao i NXDN®, a sustav P25 smatra se preskupim kako bi ponudio praktično trunk radio rješenje za opće tržište u Maleziji.

 

Nuđenje široke pokrivenosti zemlje

U lipnju 2011. godine Mal-Tel je započeo s izgradnjom vlastite digitalne trunked radio usluge – NX-Digital™ Service – pokrenutom Kenwoodovom NEXEDGE® tehnologijom. U sklopu planiranog širenja, specijalizirani prodajni timovi tvrtke Mal-Tel promoviraju pretplatničke usluge i radio hardware u 13 zona u šest glavnih regija u Maleziji. Za sveobuhvatnu uslugu pokrivenosti, svaka od 13 zona će imati više od 30 područja, a svako područje će imati 5 do 20 NXR-800 repetitora. Od veljače 2012. postavljeno je 8 područja, a do lipnja će biti razvijeno još 5. Već postoji gotovo 1.000 pretplatnika, ali to je tek početak. „Nadamo se da ćemo imati 50.000 pretplatničkih jedinica prije potpunog isključivanja analognog trunked radija u Maleziji u prosincu 2015. godine“, objasnio je Simon Yew, predsjednik Uprave Mal-Tel.