Hrvatska

Mobile Relay Associates (MRA), La Crescenta, Kalifornija, SAD


 

Nova digitalna trunked tehnologija pomaže tvrtki u Kaliforniji da se natječe s komercijalnim pružateljima mobilnih usluga.

 

Kada su Mobile Relay Associates (MRA) odlučili izgraditi novu digitalnu specijaliziranu mobilnu radio (SMR) mrežu, menadžment je raspravljao o nekoliko pitanja s različitih stajališta. MRA je htio pružiti klijentima vodeću komunikacijsku mrežu koja je implementirala sve skupove značajki koje su tražili. Dužnosnici tvrtke nisu bili zadovoljni s tehnološkim mogućnostima dostupnim od proizvođača prije no što su uvedene nove digitalne trunked tehnologije. MRA osoblje razgovarao je s mnogim korisnicima SMR mreže o tehnologijama koje su koristili, ponuđenim uslugama i problemima s analognim tehnologijama.

MRA rukuje s analognim Logic Trunked Radio (LTR) mrežama na 450-474 MHz u Južnoj Kaliforniji i 800 MHz u Coloradu. Nekoliko problema zaustavilu je da MRA kupi nove mreže sve dok osoblje nije saznalo o NEXEDGE tehnologiji. NXDN je protokol za zajedničko zračno sučelje koje su zajednički razvili Icom i Kenwood, koji koristi FDMA koji rade na širokim kanalima od 12,5 ili 6,25 kHz. Kenwood prodaje svoje NXDN proizvode pod brandom NEXEDGE.

Najnovija kalifornijska mreža tvrtke, dovršena u prosincu 2008. godine, temelji se na NEXEDGE-u, a tvrtka je energizirana novom budućnošću koju nudi. Trenutačnih pet područja povezana su s microwave i IP tehnologijom. Kada se proširenje dovrši, mreža će nuditi pokrivenost od San Diega do Santa Barbare.

 

Poboljšanje usluge

FDMA tehnologija omogućuje tvrtki da pruži besprijekornu pokrivenost i poboljšane usluge uz sigurnost registracije elektroničkog serijskog broja (ESN). Voditelj mreže mora autorizirati sve NXDN komunikacijske uređaje na ESN. Zahtjevi su USB ključ sustava, licence za područje i software za programiranje. NEXEDGE ograničava da neovlaštene jedinice budu klonirane u trunked sustav. Digitalne pretplatničke jedinice funkcioniraju samo kada upravitelj mreže ovlasti ESN i usluge u sustavu. Neovlaštene jedinice na LTR sustavima rezultirale su gubitkom prihoda za tvrtku.

Tehnologija omogućuje MRA-u korištenje 6,25 kHz kanala na UHF 450-512 MHz. Korištenje 6.25 kHz kanala stavilo je tvrtku ispred FCC-ove direktive, što zahtijeva da svi licencirani VHF i UHF operiraju u 12.5 kHz ili manjim kanalima do 2013. godine.

Značajke koje se nude su zvuk; podaci (tekstualne poruke i GPS); grupe, broadcast i individualni poziv; ID pozivatelja; VoIP usluge; i multisite pokrivenost u područjima mreže. Kupac može odabrati jednu uslugu, sve značajke ili skup usluga, štedeći novac klijenta i prilagođavajući uslugu svojim potrebama.

 

Pokrivenost područja povećala se za 20% u usporedbi s prethodnom tehnologijom.

Cijena MRA-ovog sustava s pet kanala umreženog na pet područja je oko 100.000 USD po području, isključujući troškove za microwave ili IP tehnologiju. Potrebni su ekskluzivni kanali. Tvrtka planira izgraditi još sedam područja krajem 2009. i početkom 2010. godine. Pokrivenost područja povećala se za 20% u usporedbi s prethodnom tehnologijom. Tvrtka sada može preporučiti korištenje prijenosnih jedinica u vozilima s odličnom pokrivenošću. Korištenje prijenosnika je plus kupcima za prednosti prijenosnih radio uređaja koji se koriste izvan vozila. Postoji 75% više prijenosnih pretplatnika na NEXEDGE mreži od mobilnih jedinica.

Jedan poslovni kupac osigurava uspostavljanje vozila za više tvrtki za vozila. Rad je opasan, a zaposlenici nose pancirke. Uređaji tvrtke sastoje se od prijenosnih jedinica, mobitela u vozilima s GPS-om i Garminovim ugrađenim pločama.

Drugi kupac je školski okrug, čiji bi zaposlenici razgovarali u mnogim područjima školskog područja radi hitnih komunikacija. Školski dužnosnici razmatraju dodavanje konvencionalnog repetitora na neku od MRA-ovih područja, no licence koje će FCC odobriti imale bi malu snagu, a dijelile bi ih drugi korisnici na navedenoj frekvenciji. Općina je odlučila koristiti digitalnu mrežu MRA. Mobilna računala rade sjajno, a zaposlenici sada mogu doći do svih škola u okrugu. Okrug se također prebacio na Sprint Nextel telefone koje su zaposlenici prethodno koristili.

Velike mreže mogu se graditi pomoću digitalnih tehnologija uz neobavezno preusmjeravanje na dodatna područja. Ako neko od područja bude u nemogućnosti emitiranja, ostala područja u mreži preuzimaju i kupac se emitira bez prekida. Pretplatnici sada imaju izbor između digitalnih sustava koji nude sve značajke mobilnog sustava, uz jamstvo da će SMR sustav raditi u izvanrednim okolnostima kada mobilne mreže mogu biti u nemogućnosti emitiranja. Tijekom hitnih slučajeva, područja će vjerojatno biti preopterećena pozivima. Na MRA digitalnoj trunk mreži, svaki pozivatelj može razgovarati 60 sekundi na mjeraču vremena sustava, a kad istekne vrijme sljedeći pozivatelj može preuzeti kanal. To omogućuje svim korisnicima korištenje sustava. Sustav radi u načinu rada s porukama. NEXEDGE tehnologija omogućuje mreži da uđe u način rada s kvarom, tako da čak i ako jedno područje prestame raditi, druga stranica može ostati samostalno i pokriti do 120-160 km. Većina mobilnih mreža koristi javne linije za backhaul uslugu, dok su mnoge veze MRA microwave, najbolji put za rad mreže.

MRA je jedan od prvih SMR-ova za implementaciju NXDN tehnologije; bilo je nekih poteškoća, a tvrtka je mnogo naučila. Usput, kao u bilo kojoj novoj mreži, došlo je do mnogih ažuriranja firmware-a. Dobivanje ekskluzivnih kanala je potrebno za izgradnju digitalnog sustava. Ako kanali nisu ekskluzivni, pronađite način da ih zakupite ili kupite. Učinite vašu zadaću, razgovarajte s drugim SMR-ima koji su instalirali digitalne sustave i zatražite savjet. Tražite pomoć od konzultanta koji je implementirao digitalnu mrežu. Uštede u vremenu i novcu od podrške i stručnosti imaju značajnu vrijednost za organizaciju. Budućnost za SMR nikada nije bila sjajnija.

Kada se dovrši širenje digitalne mreže suradnika Mobile Relay Associate, pokrivenost od San Diega do Santa Barbare bit će dostupna.